Dietetyka
Kaliska Poradnia Dietetyczna Centrum Medycznego Boczna 1 zajmuje się szeroko pojętym poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i dietoterapią chorób, w przypadku których odpowiednie żywienie jest nieodłączną składową leczenia.
Jadłospisy układane w poradni pomagają osobom chcącym schudnąć i zdrowo się odżywiać, dzięki prostym, szybkim i smacznym przepisom, dopasowanym do każdego indywidualnie. Działamy kierując się zasadą, że prawidłowo skomponowana dieta, dostosowana zarówno do indywidualnych potrzeb jak i trybu życia pacjenta może być nie tylko zdrowa, ale również smaczna i prosta w realizacji.
Plany żywieniowe układane w poradni są odpowiednie między innymi dla:
- Osób, które chcą zrzucić kilogramy
- Pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego, chorobami nowotworowymi, cukrzycą, zaburzeniami hormonalnymi
- Pacjentów mających problemy z płodnością
- Kobiet w ciąży oraz mam karmiących
- Osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi
- Sportowców oraz osób aktywnych fizycznie
Pierwsza konsultacja w poradni obejmuje:
- analizę składu ciała,
- wywiad medyczny oraz wywiad żywieniowy,
- analizę problemów żywieniowych,
- analizę dzienniczka żywieniowego,
- omówienie przebiegu dietoterapii,
- analizę wyników badań laboratoryjnych pacjenta
czas trwania ok. 60 minut
W skład kolejnych wizyt wchodzi:
- analiza składu ciała,
- omówienie postępów dietoterapii,
- omówienie kolejnych etapów terapii,
- ewentualna korekta jadłospisu bądź ustalenie nowego
czas trwania 20-30 minut
Mgr Anna Tułacz, dietetyk kliniczny.
Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, na którym ukończyłam studia zarówno licencjackie jak i magisterskie z zakresu dietetyki. W trakcie studiów odbyłam liczne praktyki zawodowe w poznańskich szpitalach oraz klinikach. Swoje kwalifikacje poszerzam nieustannie poprzez uczestnictwo w licznych szkoleniach i konferencjach dotyczących zdrowego odżywiania a także odżywiania w poszczególnych jednostkach chorobowych, dzięki czemu jestem na bieżąco z wszelkimi nowymi doniesieniami.
Rozpisując diety staram się sprostać oczekiwaniom pacjentów, gdyż zadowolenie płynące z przygotowywania smacznych, prostych dań jest gwarancją powodzenia dietetorapii. Jadłospisy przygotować można z produktów znajdujących się w większości sklepów w rozsądnej cenie, które jednocześnie dopasowane są do preferencji smakowych moich pacjentów.